Kulturális Antropológia Alapképzés

Miskolci Egyetem BTK Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete

Problémaközpontú megközelítés és hatékony megoldások - így dolgozik egy kortárs kulturális antropológus!

Érdekel a kultúrák és társadalmak sokfélesége és az azokban élő emberek élete és gondolkodásmódja? Érdekel, hogy miképp működik a világ, ami körül vesz minket? Szoktál gondolkozni azon, hogy miért élnek és viselkednek másként a különböző kultúrákban élő emberek? Szeretnéd megtanulni a fotózást és a filmkészítést? Tennél valamit azért, hogy csökkenjenek a társadalmi előítéletek?

Jelentkezz hozzánk, és legyél Te is kulturális antropológus!

Mit kínálunk?

Kommunikációs kompetenciák

Megismerkedsz a kultúrák közötti és kultúrán belüli kommunikáció sajátosságaival és tapasztalatot szerzel interkulturális ismeretek közvetítésében.

Társadalomtudományi kutatás és terepgyakorlat

A tapasztalatokra építve megvalósítasz a gyakorlatban egy antropológiai kutatást, és azt is megtanulod, hogy ennek milyen hasznosítási lehetőségei vannak.

Film,
videótechnika

Jártasságot szerzel majd a digitális fényképezés és filmezés különféle eszközeinek megismerésében és gyakorlati használatában.

Problémakezelés és megoldások

A szakmai tudás mellett olyan kompetenciákra teszel szert, ami segít a társadalmi és kulturális problémák felismerésében, megértésében és a megoldáskeresésben is.

Kreativitás
és önismeret

Akár személyes elképzeléseidet is megvalósíthatod a filmezésben is, miközben tudományosan megalapozott tudással mutatod be a minket körbevevő világot.

Rugalmas és innovatív képzés

Nappali és levelező oktatás keretében, államilag finanszírozott és költségtérítéses formában, érettségivel és diploma után egyaránt.

Képzés

A három éves kulturális antropológia alapszakos (BA) képzés keretében kulturális antropológia alapszakos szakelőadó szakképzettség szerezhető. A hallgatók a képzés során terepgyakorlatokon és hathetes egybefüggő szakmai gyakorlaton vesznek részt, melyek segítségével kellő jártasságot szereznek az antropológiai kutatás végzésében, a társadalmi problémák megismerésében és kezelésében.

A hat féléves kulturális antropológia képzés nappali és levelező formában is elvégezhető, mindkét tagozaton sok államilag finanszírozott és költségtérítéses férőhellyel rendelkezünk. Jó tanulmányi eredmény, továbbá férőhely felszabadulásakor lehetőség van átjelentkezni az önköltséges képzésről az államilag finanszírozottra.

Elhelyezkedés

A megújuló hároméves BA kulturális antropológiai képzés olyan gyakorlati társadalomtudományi tudással fog felvértezni a munkaerőpiacon, amellyel nem csak képes leszel felismerni a kulturális-társadalmi élethelyzeteket jellemző legfőbb problémákat, de ezek mozgatórugóit is megérted, így pedig a különféle a megoldások kidolgozásában is sikeres lehetsz majd. Ráadásul egy olyan vizuális kutatási eszköztárt is elsajátíthatsz az antropológiai alapképzés során, amely birtokában hatékonyan fogod tudni bemutatni azokat a szociokulturális összefüggéseket, amelyek hatást gyakorolnak arra, ahogyan viselkedünk.

A képzés során megszerzett tudás és kulturális érzékenység pedig bármely környezetben hatékony a jövő munkavállalójának, akár az állami, önkormányzati, civil-nonprofit vagy a piaci-vállalkozói szféra valamely szakterületén helyezkedik el.

Továbbtanulás

Az alapszakos diploma megszerzését követően lehetőség van kulturális antropológia mesterképzés keretében folytatni az egyetemi tanulmányokat (akár angol nyelven is), melyet szintén az Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete koordinál.

Emellett egyéb, a Miskolci Egyetem vagy más egyetemek mesterképzésében – elsősorban a társadalomtudományi, szociális és bölcsészettudományi területeken – tanulhatnak tovább alapszakon végzett hallgatóink.

Intézetünkről számokban

26

ÉV OKTATÁS

895

MEGVÉDETT SZAKDOLGOZAT

32

SZAKDOLGOZATI FILM

32

OTDK EREDMÉNY
A felvételiről

A felvételi eljárással kapcsolatos aktuális információkért javasoljuk kísérd figyelemmel a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapját a felvi.hu oldalt. Arról, hogy milyen szakok közül választhatsz a Felsőoktatási felvételi tájékoztató a leghitelesebb segítség. A felvételi eljárás lebonyolításának legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja az e-felvételi, ahol a jelentkezési időszakon belül bármikor beadhatod jelentkezését, illetve feltöltheted a szükséges dokumentumokat.

Jelentkezz hozzánk!

A jelentkezéssel kapcsolatos legfontosabb információk.

  • A képzési idő félévekben: 6 félév
  • Képzési forma: nappali tagozat és levelező tagozat
  • Finanszírozás: államilag finanszírozott, vagy költségtérítéses
  • Földrajz, magyar, társadalomismeret, történelem vagy idegen nyelv tárgyak közül valamelyikből emelt szintű érettségi

Kapcsolat

Kérdésed van?

A kulturális antropológia alapképzést az országban egyedülállóan a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete indítja. A képzéssel, vagy a felvételivel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bátran az intézetünkhöz a btkvat@uni-miskolc.hu e-mail címen, vagy telefonon a 46/565-221 számon.

Az aktualitásokról és munkánkról az intézetünk Facebook oldalán https://facebook.com/kulturalisa és a honalpunkon tájékozódhatsz http://www.kvat.uni-miskolc.hu